Općina Vratišinec, Dr. Vinka Žganca 2, 40316 Vratišinec
img1
Tel: 040 866 966
sjena

O Općini

Povijest

Naša Općina obuhvaća Vratišinec, Remis i Gornji Kraljevec, u kojima živi ukupno 1984 stanovnika (po popisu iz 2011. godine).

Vratišinec

vratisinecU do sada poznatim povijesnim vrelima Vratišinec se prvi puta spominje 1458. godine kao possessio (posjed) grofova Celjskih pod imenom Bratrvsincz. Već 1478. spominje se kao Bratischinecz, 1636. godine kao Wratissnicz, a 1752. kao Vratissinecz. Poznati mađarski lingvista dr. Laszlo Hadrovicz tvrdi da Vratišincu ime potječe od imenice brat, odnosno osobnog imena Bratiša, odnosno Vratiša. Naime, kao i mnoga međimurska mjesta i Vratišinec je ime dobio po svom nekadašnjem feudalnom gospodaru (Bratiša, Vratiša).

Gornji Kraljevec

graljevecGornji Kraljevec sa 689 stanovnika jedno je od 103 naselja Međimurske županije, najsjevernijeg dijela Republike Hrvatske.

U povijesnom opisu međimurskih mjesta (Hadrovics Laszlo, Budimpešta 1934.), pod rednim brojem 68, stoji da se već 1478. godine spominje »Kralowecz« (Csanki III, 75), a 1638. godine postoje u okolici Čakovca Donji i Gornji Kraljevec (Also Kralocz, Felso Kralocz). U razvoju mjesta spominju se razni nazivi: «Kraliocz«, »Kraliouecz«, »Kraljocz«, »Gornyi Kralyevecz«, a svi potječu od riječi »kralj«.

Ostatak povijesti Gornjeg Kraljevca možete naći u tekstu autora Josipa Mađarića OVDJE

NATRAG

Iz kataloga događanja

Trenutno nema događanja.
SVA DOGAĐANJA

Obavijesti

Nema ubilježenih obavijesti.
SVE OBAVIJESTI

Novosti

SVE NOVOSTI